Λαλεῖ Λάρισσα σὰς ἀριστείας ξένας,
Μνήμην ἔχουσα καὶ θανόντος σου Πάτερ.
Ο Άγιος Αχίλλιος γεννήθηκε στην Καππαδοκία το 270. ¨Ηταν άνθρωπος μεγάλης μόρφωσης. Μετά τον θάνατο των γονέων του μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς και έζησε στον πανάγιο τάφο. Φεύγοντας από τους Αγίους Τόπους πήγε σε διάφορα ασκηταριά όπου διέπρεψε στην νηστεία, αγρυπνία και προσευχή. Έχοντας πια ωριμάσει στον ασκητικό βίο ξεκίνησε να διδάσκει την χριστιανική πίστη φθάνοντας μέχρι την Ρώμη και την Θεσσαλία. Είχε γίνει τόσο φημισμένος που αμέσως εκλέκτηκε αρχιεπίσκοπος Λαρίσης όταν ο επισκοπικός της θρόνος χήρεψε. Η μεγάλη του φήμη τον οδήγησε και στην Νίκαια της Μικράς Ασίας όπου έλαβε μέρος η Α' οικουμενική σύνοδος. Λέγεται ότι εκεί επετέλεσε θαύμα κάνοντας να αναβλύσει λάδι από μία πέτρα. Σε χειρόγραφο της Μονής Βαρλαάμ των Μετεώρων βρίσκουμε το εξής «Τον Θεόν επικαλεσάμενος και έλαιον δι’ ευχής βλύσαι ποιεί». Μετά από 35 χρόνια αρχιερατίας του στην Λάρισα, ετελεύτησε το 355. Το ιερό του λείψανο βρισκότανε στην Λάρισα μέχρι το 985 κάνοντας πολλά θαύματα αλλά το 985 - 986 ο Βούλγαρος τσάρος Σαμουήλ το μετέφερε στα ανάκτορα του σε ένα νησάκι στις λήμνες Πρέσπες (το νησάκι αυτό φέρει σήμερα το όνομα του Αγίου Αχιλλίου). Ο Σαμουήλ ανήγειρε στα ανάκτορα του μεγαλοπρεπή βασιλική στο όνομα του Αγίου της οποίας ερείπια σώζονται ως σήμερα. Για το περιστατικό αυτό μας αναφέρουνε οι βυζαντινογράφοι τον 10ο αιώνα Ι.Σκυλίτσης και Γ.Κεδρηνός σχετικά με την αρπαγή του ιερού λειψάνου του Αγίου Αχιλλίου.
το νησάκι του Αγίου Αχιλλίου και τα ερείπια στις Πρέσπες |
«Μετήγαγε δε ( ο Σαμουήλ) και το λείψανον του Αγίου Αχιλλίου επισκόπου Λαρίσης χρηματίσαντος επί Κωνσταντίνου του μεγάλου καν τη μεγάλη και πρώτη Συνόδω παρόντος συν Ρηγίνω Σκοπέλων και Διοδώρω Τρίκκης, και εις Πρέσπαν απέθετο, ένθα ήσαν αυτώ τα βασίλεια, οίκον κάλλιστον και μέγιστον επί τω ονόματι αυτού δομησάμενος».
Το απόγευμα της 14ης Μαίου του 1981 τα ιερά λείψανα του Αγίου επανεκομίσθησαν στην λαρισαική γη.
I nostri amici italiani possono trovare la biografia di Sant'Achilio, arcivescovo di Larisa qui.
Nessun commento:
Posta un commento
Λόγου έλλειψης χρόνου ίσως δεν απαντήσουμε στα σχόλια σας. Να ξέρετε όμως ότι είναι πάντα καλοδεχούμενα και ότι πάντα τα διαβάζουμε. Ευχαριστούμε πάρα πολύ ! Per mancanza di tempo potremmo non rispondere ai vostri commenti. Dovete però sapere che i vostri commenti sono sempre benvenuti e che vengono letti sempre. Grazie mille !