Μέγαν εύρατο εν τοις κινδύνοις, σε υπέρμαχον η οικουμένη, αθλοφόρε τα έθνη τροπούμενον. Ως ουν Λυαίου καθείλες την δύναμιν, εν τω σταδίω θαρρύνας τον Νέστορα, ούτως Άγιε, μεγαλομάρτυς Δημήτριε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος (Απολυτίκιο Αγίου Δημητρίου)

23 maggio 2011

Η Madonna di San Luca και φέτος επισκέπτεται την Bologna (28 Μαίου)

Madonna di San Luca
Santuario della Madonna di San Luca στους λόφους της Bologna
 

Η MADONNA TOY SAN LUCA ΚΑΙ ΦEΤΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΗΝ BOLOGNA
            Ενα από τα σπουδαιότερα και σημαντικότερα προσκυνήματα αφιερωμένα στην Θεοτόκο Μαρία βρίσκεται στην Bologna. Επάνω στους λόφους που περικλείουν την πόλη, στο στρατηγικότερο σημείο, υψώνεται ο περικαλέστατος Ναός που φυλάσσει την πολύτιμο εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας. Η ιστορία της χάνεται μέσα στον μύθο και την πραγματικότητα. Η παράδοση θέλει να προέρχεται από τα χέρια του Ευαγγελιστή Λουκά, από όπου και το όνομά της Παναγία του Αγίου Λουκά (Madonna di San Luca). Ένας έλληνας μοναχός, σύμφωνα πάντα με την ίδια παράδοση, που το όνομα του ήταν  Θεοκλής, λαμβάνει από τους ιερείς του ναού της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη, την θαυματουργό εικόνα μεταφέροντάς την στο Όρος της Επιφυλακής (Monte della Guardia), χωρίς να γνωρίζει την ακριβή του τοποθεσία. Φτάνοντας στην παλαιά Ρώμη, μαθαίνει ότι το όρος που ψάχνει βρίσκεται στην Bologna. Έτσι φτάνοντας στην Bologna αφιερώνει την εικόνα Της στην πόλη και στα 1160 κτίζεται και ο πρώτος ναός Της.
            Η άλλη εκδοχή, καί προφανώς η αληθέστερη, θέλει η εικόνα να έχει κλαπεί από την Αγιά Σοφιά από τους Γεννοβέζους. Αυτοί επιστρέφοντας περνούν από την Bologna, όπου και θα την ανταλλάξουν με τέσσερα βόδια. Όλα αυτά θα λάβουν χώρα γύρω στο 1206.
            Για δύο αιώνες ο λαός της πόλης ασταμάτητα τιμά την Παναγία του, όπου και θα την αναγνωρήσει, μαζί με τον πολιούχο της Άγιο Πετρώνιο, προστάτρια και υπερασπίτρια της πόλης.
            Το 1445 ένα αναπάντεχο γεγονός θα σηματοδοτήσει την οριστική επικράτηση της ευλάβειας των Μπολονιέζων προς την θαυματουργό Της εικόνα. Σύμφωνα με τα Χρονικά που βρίσκονται στα αρχεία της πόλης, καταρακτώδεις βροχές έπεφταν ασταμάτητα την άνοιξη εκείνου του έτους. Απειλούνταν ολόκληρη η σοδειά, που θα συνοδεύονταν από φοβερό λοιμό, που είδη βρίσκονταν πρό των πυλών, εξαιτίας των πολλών και μακροχρόνιων πολέμων. Τότε κάποιος ονόματι Graziolo Accorisi, συμβουλεύει την Γερουσία της πόλης να μεταφέρουν με λειτανία την Εικόνα Της στην πόλη. Στις 4 Ιουλίου του 1445 με μεγάλη λειτανία η Εικόνα της Παναγίας μπαίνει από την Πύλη της Saragozza στην Bologna και ο ήλιος λάμπει ξανά μετά από πολλούς μήνες. Έκτοτε και κάθε χρόνο με λειτανία η Παναγία επισκέπτεται την πόλη της κατά την εβδομάδα της Αναλήψεως. Μάλιστα αυτή η λειτανία είναι η μοναδική που πότε δεν σταμάτησε από τότε ούτε μια χρονιά, ακόμη και όταν ο Ναπολέων Βοναπάρτης θα απαγορεύσει κάθε δημόσια θρησκευτική εκδήλωση. Η τοπική παρόδοση θέλει ότι όταν η Παναγία περάσει την Πύλη της Saragozza πάντα ξεκινά να βρέχει. 

 Η MADONNA TOY SAN LUCA ΚΑΙ O NAOΣ ΜΑΣ
         Η Ενορία μας είναι στενά συνδεδεμένη με την τιμή στην Παναγία του San Luca. Το 2000 με την μεσολάβηση του Ρωμαιοκαθολικού Ιερέως Monsignor Juan Andrès Caniato ο ναός μας έλαβε σαν δώρο, από τον ναό Της, το μοναδικό ακριβή αντίγραφο της Εικόνα της. Από εκείνη την στιγμή, μαζί με τον προστάτη μας Άγιο Δημήτριο, είναι η Κυρία και Προστάτρια του Ναού μας. Κατά την ίδια χρονιά ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ. κ. Γεννάδιος, μαζί με τον π. Διονύσιο, συμμετείχαν για πρώτη φόρα στην ιστορία της πόλης στην μεγάλη λειτανία που ξεκινά από τον Καθεδρικό Ναό και τελειώνει στον ναό της (3 ώρες). ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 500.000 λαού συμμετέχουν σε αυτήν την λειτανία.  Έκτοτε κάθε χρόνο η Ενορία μας συμετέχει στην μεγάλη αυτή λειτανία και ο πάτηρ Διονύσιος είναι ο πρώτος ορθόδοξος κληρικός που λαμβάνει στους ώμους του την θαυματουργή εικόνα μετά το 1160, εντός των τειχών της πόλης. Το 2005 κατά την επίσκεψη του στην Bologna, ο Πατριάρχης μας κ. κ. Βαρθολομαίος, επισκέφθηκε τον Ναό της και προσευχήθηκε μπροστά στην χάρι Της. 

Το αντίγραφο της εικόνας που βρίσκεται στην εκκλησία μας

3 commenti:

Λόγου έλλειψης χρόνου ίσως δεν απαντήσουμε στα σχόλια σας. Να ξέρετε όμως ότι είναι πάντα καλοδεχούμενα και ότι πάντα τα διαβάζουμε. Ευχαριστούμε πάρα πολύ ! Per mancanza di tempo potremmo non rispondere ai vostri commenti. Dovete però sapere che i vostri commenti sono sempre benvenuti e che vengono letti sempre. Grazie mille !