Μέγαν εύρατο εν τοις κινδύνοις, σε υπέρμαχον η οικουμένη, αθλοφόρε τα έθνη τροπούμενον. Ως ουν Λυαίου καθείλες την δύναμιν, εν τω σταδίω θαρρύνας τον Νέστορα, ούτως Άγιε, μεγαλομάρτυς Δημήτριε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος (Απολυτίκιο Αγίου Δημητρίου)

20 aprile 2011

ρήμα τυράννου

του lastcoyote87


Στις μέχρι τώρα ακολουθίες που ψάλλαμε και συγκεκριμένα στον όρθρο καθόλη την διάρκεια της Μ.Τεσσαρακοστής, αντί να χρησιμοποιούμε 9 ωδές, ψάλλουμε μόνο 3 (για αυτό και το λειτουργικό βιβλίο λέγεται Τριώδιο). Θα αναφερθούμε σήμερα σε 2 ειρμούς του όρθρου της Μ.Τετάρτης και της Μ.Πέμπτης που είναι αφιερωμένοι στους 3 παίδες. Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι η 8η ωδή κάθε κανόνα (ανεξαρτήτως χρονικής περιόδου) είναι αφιερωμένη στους 3 παίδες. 

Έτσι λοιπόν,

Ειρμός Η' Ωδής τουΌρθρου της Μ.Τετάρτης


Ρημα Τυραννου επει υπερισχυσεν
Επταπλασσιως καμινος εξεκαυθη ποτε
εν η οι παιδες ουκ εφλεχθησαν 
Βασιλεως πατησαντες δογμα.
Αλλ 'εβοων Παντα τα εργα Κυριου 
Τον Κυριον υμνειτε και υπερυψουτε εις παντας τους αιωνας

Και ο πανέμορφος  Ειρμός της Η' Ωδής του Όρθρου της Μ.Πέμπτης

Στηλην κακιας αντιθεου 
Παιδες θειοι παρεδειγματισαν 
κατα Χριστου δε φρυατομενον
Ανομον συνεδριον βουλευεται κενα
Κτειναι μελετα την ζωην κρατουτνα παλαμη
Ον πασα κτισις ευλογει δοξαζουσα εις τους αιωνας.


Θεώρησα χρέος μου να αποτίνω φόρο τιμής έστω και μικρό μεσω αυτού του blog σε αυτά τα τρία παιδιά που πηγαίνοντας κόντρα στο way of life της εποχής τους αμφισβητώντας τον τότε αυτοκράτορα μίας όχι τυχαίας αυτοκρατορίας, της Βαβυλωνιακής, τον κοινωνικό και ηθικό εκφυλισμό της πόλεως που ζούσανε, την διάχυτη και κοσμοπολίτικη ειδωλολατρεία της (Βαβυλών η πόρνη η Μεγάλη ...)
Και τολμώ να πω χωρις περιστροφἐς οτι η Βαβυλώνα εξέφραζε το οικουμενικό πνεύμα εκεινης της εποχής (γι' αυτό και είναι παγκὀσμιο σὐμβολο μέσα στην ιστορία κάθε αντίθεου κοινωνικοπολιτικού συστήματος).

Μείνανε πιστοί στον Θεό της Παλαιἀς Διαθήκης, δεν εκφυλιστήκανε στην εξορία της Βαβυλώνος, (ήτανε παιδιά της πρώτης ιστορικής διασποράς των Ισραηλιτών), δεν θαμπωθήκανε από το καταπληκτικά ανώτατο βιωτικό της επἰπεδο και διατήρησαν τις παραδόσεις των προγόνων τους (νηστεύανε, αρνηθήκανε να προσκυνήσουν το περίφημο άγαλμα του ΝΑΒΟΥΧΟΔΟΝΟΣΩΡΑ, ο Δανιήλ μπήκε στον λάκκο των λεόντων κτλ).

Μάπως θα ἐπρεπε να γίνουμε μιμητές τους μιας και ζούμε σε αυτήν την σὐγχρονη οικουμενική (και οικουμενιστική) κάμινο?

Και ίσως ο Άγιος Τριαδικός Θεός μας βοηθήσει να δροσιζόμαστε πνευματικά και να ψάλλουμε και εμείς Ευλογητός ει ο Θεός ο των πατέρων ημὠν!!!

4 commenti:

  1. Καλώς σας βρήκα !!! Με τιμά η επίσκεψή σας στη σελίδα μου !!
    Σας εύχομαι ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ !!!!!!!!!!

    RispondiElimina
  2. Ευχαριστούμε για τα όμορφα σου λόγια! Γίναμε και μεις αναγνώστες του δικού σου blog. Καλό Πάσχα!

    RispondiElimina
  3. Να σας ευχηθώ να έχετε ένα όμορφο Πάσχα με όλη την Ειρήνη και την Αγάπη του Χριστού Αναστημένη να σας δίνει Δύναμη σ ότι έργο αγαθό..

    Καλή Ανάσταση από την Κέρκυρα!

    RispondiElimina
  4. Επίσης Ρεγγίνα μου! Καλή Ανάσταση, να είσαι πάντα καλά, αγαπάμε την Κέρκυρα, χθες είχα αναφέρει τον Άγιο Σπυρίδωνα...καλωσόρισες στο μπλογκ μας!

    RispondiElimina

Λόγου έλλειψης χρόνου ίσως δεν απαντήσουμε στα σχόλια σας. Να ξέρετε όμως ότι είναι πάντα καλοδεχούμενα και ότι πάντα τα διαβάζουμε. Ευχαριστούμε πάρα πολύ ! Per mancanza di tempo potremmo non rispondere ai vostri commenti. Dovete però sapere che i vostri commenti sono sempre benvenuti e che vengono letti sempre. Grazie mille !