Μέγαν εύρατο εν τοις κινδύνοις, σε υπέρμαχον η οικουμένη, αθλοφόρε τα έθνη τροπούμενον. Ως ουν Λυαίου καθείλες την δύναμιν, εν τω σταδίω θαρρύνας τον Νέστορα, ούτως Άγιε, μεγαλομάρτυς Δημήτριε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος (Απολυτίκιο Αγίου Δημητρίου)

28 giugno 2011

Απόστολος Παύλος


Ο θεσπέσιος Παύλος. Το σκεύος της εκλογής του Χριστού. Η δόξα της εκκλησίας, ο Απόστολος των εθνών και ολοκλήρου του κόσμου ο διδάσκαλος υπήρξε Ιουδαίος, Βενιαμίτης στην φυλή, καταγόταν από την Ταρσό, ήταν Ρωμαίος πολίτης, ειδήμων της ελληνικής γλώσσας, άριστος γνώστης των νομικών επιστημών, φαρισαίος (ο πατέρας του ήταν ο Φαρισαίος Γαμαλιήλ). Λόγω της φαρισαικής του ιδιότητας, υπήρξε σφοδρός διώκτης της εκκλησίας (πραξ.κβ 3-4). Ένα μεσημεράκι πηγαίνοντας στην Δαμασκό περιβλήθηκε ξαφνικά από ουράνιο φως, έπεσε στην γη και ακούει μία φωνή να του λέει "Σαούλ, Σαούλ τι με διώκεις" και απαντάει ο Σαούλ "Τι συ Κύριε;" και ακούει πάλι την φωνή να του λέει "Εγώ ειμί Ιησούς ων συ διώκεις, σκληρόν σοι προς κέντρα λακτίζειν". Η ουράνια αυτή φωνή και φωτοχυσία κατέστησε τον Σαούλ έντρομο και τον τύφλωσε για πολύ καιρό. Μετά από θεία αποκάλυψη βαφτίστηκε από τον Απόστολο Ανανία και ξαναβρήκε το φως του. Και ξεκινά να διδάσκει στην συναγωγή λέγοντας ότι "Ο Χριστός εστί ο Υιός του Θεού" (πραξ.1-20).
 Αμέσως μετά ξεκινάει το κήρυγμα του Ευαγγελίου με αμέτρητους κόπους, θλίψεις, πληγές, φυλακές, δεσμωτήρια, ραβδισμούς, λιθοβολισμούς, ναυάγια, οδοιπορίες μέσα σε κινδύνους και στην γη και στην θάλασσα και στις πόλεις και σε έρημα μέρη.
Έγραψε 14 επιστολές οι οποίες ερμηνεύτηκαν σε 250 ομιλίες από τον Θείο Χρυσόστομο,( όπου ο ιερός πατήρ μας δείχνει το ύψος των νοημάτων και την σοφία των αποκαλύψεων) γιατί ο Παύλος συμβιβάζει θαυμάσια την Παλαιά με την Καινή Διαθήκη, ερμηνεύει όλα τα μυστήρια, μεγαλώνει τα δόγματα της πίστεως, πλατύνει την ηθική της διδασκαλίας του Ευαγγελίου και ερμηνεύει τους κρυφούς τύπους της Π.Δ. στο πρωτότυπο που λέγεται ο Ιησούς Χριστός.
Αυτή λοιπόν η πνευματική σάλπιγγα, αυτός ο λόγος της αληθείας που κατεφώτησε τα πέρατα της οικουμένης εμαρτύρησε εις την Ρώμη από τον Νέρωνα με αποκεφαλισμό.

Nessun commento:

Posta un commento

Λόγου έλλειψης χρόνου ίσως δεν απαντήσουμε στα σχόλια σας. Να ξέρετε όμως ότι είναι πάντα καλοδεχούμενα και ότι πάντα τα διαβάζουμε. Ευχαριστούμε πάρα πολύ ! Per mancanza di tempo potremmo non rispondere ai vostri commenti. Dovete però sapere che i vostri commenti sono sempre benvenuti e che vengono letti sempre. Grazie mille !