Μέγαν εύρατο εν τοις κινδύνοις, σε υπέρμαχον η οικουμένη, αθλοφόρε τα έθνη τροπούμενον. Ως ουν Λυαίου καθείλες την δύναμιν, εν τω σταδίω θαρρύνας τον Νέστορα, ούτως Άγιε, μεγαλομάρτυς Δημήτριε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος (Απολυτίκιο Αγίου Δημητρίου)

23 luglio 2011

Μνήμη Άγιου Απολλινάριου επίσκοπου Ραβένας. Sant'Apollinare. 23 Ιουλίου/Luglio



Sant'Apollinare di Ravenna in italiano

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΠΟΛΛΙΝΑΡΙΟΣ, επίσκοπος Ραβέννας
Υπήρξε μαθητής και ακόλουθος του αποστόλου Πέτρου, τον οποίο ακολούθησε από την Αντιόχεια στη Ρώμη. Έπειτα, ο ίδιος ο απ. Πέτρος τον χειροτόνησε επίσκοπο Ραβέννας. Εκεί, ο Απολλινάριος εργάστηκε με πολύ ζήλο για τη διάδοση του Ευαγγελίου και κατόρθωσε τον φωτισμό πολλών ειδωλολατρών, με αποτέλεσμα οι Ιερείς των ειδώλων να τον συλλάβουν και να τον κακοποιήσουν. Αργότερα, ο Απολλινάριος θεράπευσε με τη χάρη του Θεού τον Βονιφάτιο, διακεκριμένο μέλος της κοινωνίας της Ραβέννας, που ήταν κωφάλαλος, και την κόρη του, που έπασχε από δαιμόνιο. Το γεγονός αυτό έφερε πολλούς ειδωλολάτρες στην πίστη του Χρίστου και οι ιερείς των ειδώλων, αφού τον συνέλαβαν τον βασάνισαν σκληρά. Έπειτα ο Απολλινάριος αναχώρησε στην Αιμυλία, όπου ανέστησε την κόρη του πατρικίου Ρουφίνου και ολόκληρη η οικογένειά του προσήλθε στον Χριστό. Τότε ο έπαρχος της πόλης, αφού τον βασάνισε, τον έβαλε σ' ένα πλοίο για να τον εξορίσει. Το πλοίο όμως ναυάγησε, ο Απολλινάριος σώθηκε, βγήκε στη Μοισία της Θράκης και από 'κει επέστρεψε στη Ραβέννα. Μόλις έφτασε, τον συνέλαβαν και τον έκλεισαν στη φυλακή με την ευθύνη κάποιου εκατόνταρχου. Ο εκατόνταρχος όμως ήταν χριστιανός και τον άφησε να φύγει. Όταν το έμαθαν αυτό οι Ιερείς των ειδώλων, έστειλαν ανθρώπους τους, οι όποιοι τον πρόλαβαν στο δρόμο και τον χτύπησαν τόσο άγρια, ώστε το σώμα του παραμορφώθηκε πνιγμένο στα αίματα. Τον νόμισαν πεθαμένο και τον άφησαν, αλλά χριστιανοί τον παρέλαβαν και τον περιποιήθηκαν. Μετά επτά ήμερες όμως, αφού ευλόγησε τα πνευματικά του παιδιά, παρέδωσε την αγία του ψυχή στον στεφανοδότη Θεό.


Καθολική και Ορθόδοξη Εκκλησία τιμούν τη μνήμη του στις 23 Ιουλίου (η Καθολική και στις 20 Ιουλίου).

2 commenti:

  1. στην ραβεννα πηγα αρκετες φορες. την πρωτη φορα με μια φιλη απο αυτην την πολη. την γυρισαμε για 3 ημερες, και εμεινα εκπληκτη απο την ομορφια της.
    η sant'apollinare in classe μου εμεινε στην καρδια!
    συγχαρητηρια για τα πολυ ομορφα και προσεγμενα ποστ!

    RispondiElimina

Λόγου έλλειψης χρόνου ίσως δεν απαντήσουμε στα σχόλια σας. Να ξέρετε όμως ότι είναι πάντα καλοδεχούμενα και ότι πάντα τα διαβάζουμε. Ευχαριστούμε πάρα πολύ ! Per mancanza di tempo potremmo non rispondere ai vostri commenti. Dovete però sapere che i vostri commenti sono sempre benvenuti e che vengono letti sempre. Grazie mille !