Μέγαν εύρατο εν τοις κινδύνοις, σε υπέρμαχον η οικουμένη, αθλοφόρε τα έθνη τροπούμενον. Ως ουν Λυαίου καθείλες την δύναμιν, εν τω σταδίω θαρρύνας τον Νέστορα, ούτως Άγιε, μεγαλομάρτυς Δημήτριε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος (Απολυτίκιο Αγίου Δημητρίου)

20 giugno 2011

fare pane in casa - σπιτικό ψωμί


Συνταγή στα ιταλικά και ελληνικά

Fare pane in casa è facilissimo! Se ci sono riuscita io tutte e tutti lo possono fare! Importante ricordare che ci vuole tempo. Io non uso la macchina da pane, faccio tutto a mano.

500 gr farina per pane (tipo manitoba, alcuni marchi italiani provati sono "tre grazie" o "pivetti")
1 cucchiaino di sale
1 cucchiaino di lievito naturale secco
acqua calda

Come si fa:

Si scolgie il lievito nell'acqua calda insieme al lievito e il sale. Alcuni mettono anche un cucchiaio di zucchero. (non bollente, non tiepida) poi si aggiunge la farina e si fa l'impasto. Il nostro impasto deve essere soffice ma non molle. Una volta lavorato l'impasto bene con le mani formarlo in una forma di palla e copritelo con un'asciugamano. Lasciate riposare per ore. Dipende anche dalla temperatura. Più caldo è meglio è. In inverno, potete lasciarlo sul calorifero. C'era una volta che l'ho lasciato per quasi un giorno finchè l'impasto non si scaldi e non si aumenti di volume. Adesso lavorate ancora l'impasto energicamente e create la forma desiderata.

Per cuocerlo al forno

Io uso un forno piccolo. Prima scaldo il forno a 220 gradi, dopo metto l'impasto su carta da forno, abbasso a 150 gradi e lascio cuocere per circa 50 minuti. Per un effetto migliore spargere farina sul pane e scolpire la forma di croce prima di mettere il pane al forno.

Provatelo! Se siete in tanti vale la pena! E ricordatevi. Il pane fatto in casa si mantiene piu giorni da quello che si compra! Per chi ha già provato aspetto vs. commenti e consigli!


Το να φτιάξετε ψωμί στο σπίτι είναι πανεύκολο! Εάν το κατάφερα εγώ τότε όλες και όλοι μπορείτε! Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι θέλει χρόνο. Εγώ δεν χρησιμοποιώ μηχανή για ψωμί, το κάνω με τον παραδοσιακό τρόπο.

500 γρ. δυνατό αλεύρι για ψωμί
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι μαγιά της μπύρας (σκόνη)
ζεστό νερό

Πως φτιάχνεται

Λιώστε την μαγιά στο ζεστό νερό μαζί με την μαγιά και το αλάτι. Μερικοί βάζουν και ένα κουτ.ζάχαρη. (το νερό να είναι ζεστό, όχι καυτό και όχι χλιαρό), μετά θα βάλετε το αλεύρι και θα κάνετε το μείγμα το οποίο θα το ζυμώσετε καλά. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακιά αλλά όχι πλαδαρή .Αφού το έχετε ζυμώσει καλά με τα χέρια διαμορφώστε την ζύμη σε μπάλα και σκεπάστε την με μία πετσέτα. Αφήστε να φουσκώσει για ώρες, τουλάχιστον 1 ώρα. Βέβαια εξαρτάται από το κλίμα. Όσο πιο ζέστη τόσο γρηγορότερα θα φουσκώσει. Το χειμώνα μπορείτε να το αφήσετε πάνω στο καλοριφέρ. Υπήρχε μία φορά που το άφησα μία μέρα μέχρι να δω την ζύμη να φουσκώσει. Ξαναζυμώστε το πολύ πολύ καλά ξανά και φτιάξτε το σχήμα που θέλετε.

Για να το ψήσετε στον φούρνο

Εγώ χρησιμοποιώ μικρό φούρνο για το ψωμί. Πρώτα προθερμαίνω στους 220 βαθμούς, μετά βάζω την ζύμη σε χαρτί φούρνου. Χαμηλώνω την θερμοκρασία στους 150 και ψήνω για περίπου 50 λεπτά. Για καλύτερο αποτέλεσμα, πασπαλίστε λίγο αλεύρι πάνω στο ψωμί και χαράξτετο πριν το βάλετε στο φούρνο.

Δοκιμάστε το! Αν είστε πολλοί στην οικογένεια αξίζει! Και να θυμάστε ότι το σπιτικό ψωμί διαρκεί περισσότερες μέρες από αυτό αγοράζουμε! Για όσους το έχουν δοκιμάσει περιμένω σχόλια και συμβουλές!

3 commenti:

  1. Un bellissimo pane complimenti! Sei davvero brava a farlo a mano! Io uso la planetaria anche perché con il male a i polsi che mi ritrovo non potrei più impastare a mano! Ciao a presto!

    RispondiElimina
  2. grazie!adesso che ho scoperto il tuo blog trovero tante idee!un caro saluto!

    RispondiElimina
  3. Πραγματικό ψωμί μέ τά πλέον ἀπαραίτητα ὑλικά. Ὡραῖο!

    RispondiElimina

Λόγου έλλειψης χρόνου ίσως δεν απαντήσουμε στα σχόλια σας. Να ξέρετε όμως ότι είναι πάντα καλοδεχούμενα και ότι πάντα τα διαβάζουμε. Ευχαριστούμε πάρα πολύ ! Per mancanza di tempo potremmo non rispondere ai vostri commenti. Dovete però sapere che i vostri commenti sono sempre benvenuti e che vengono letti sempre. Grazie mille !