Μέγαν εύρατο εν τοις κινδύνοις, σε υπέρμαχον η οικουμένη, αθλοφόρε τα έθνη τροπούμενον. Ως ουν Λυαίου καθείλες την δύναμιν, εν τω σταδίω θαρρύνας τον Νέστορα, ούτως Άγιε, μεγαλομάρτυς Δημήτριε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος (Απολυτίκιο Αγίου Δημητρίου)

15 settembre 2011

Πολύτιμη χαρουπιά

Η τροφή του Ιωάννη του Βαπτιστή, η τροφή που έσωσε κόσμο στην κατοχή, εναλλακτική σοκολάτα και γλυκό, συστατικό για καλλυντικά ακόμα και μέσο ζύγισματος πολύτιμων μετάλλων και λίθων (τα κουκούτσια τους ζυγίζουν πάντα περίπου 0,2γρ). Η λέξη ΚΑΡΑΤΙ προέρχεται από το καράτ που σημαίνει σπόρος στα αραβικά!!! Έχει και άλλο! Διάβασα ότι πιθανόν να αποτελέσει βιοκαύσιμο! Εδώ στην Β.Ιταλία δεν θα βρούμε ασφαλώς χαρουπιές...αλλά είναι σοφό και ωφέλιμο να διατηρούμε την μνήμη μας και την παράδοση μας η οποία πάντα αποδεικνύεται "σωτήριος".

Τα παραπάνω, μαζί με την φωτογραφία, είναι μία δική μου περίληψη από το άρθρο που διάβασα στο ιστολόγιο Κρήτη.Γαστρονομικό περίπλους το οποίο θα το βρείτε εδώ ολόκληρο καθώς και από το ιστολόγιο Σίκαμ εδώ. 

Η συγγραφέας του ιστολογίου Κρήτη.Γαστρονομικό περίπλους προτείνει και συνταγή για το θεσπέσιο χαρουπόμελο!

ΥΓ. Πρέπει να θυμηθώ να σας δώσω μία νόστιμη και υγιεινή λύση για περιόδους νηστείας χρησιμοποιώντας το χαρουπόμελο!!

3 commenti:

  1. δες αυτο το ποστ απο το ομορφο μπλογκ κρητικης κουζινας.

    http://cretangastronomy.blogspot.com/2011/09/blog-post_14.html

    RispondiElimina
  2. το εχεις ηδη βαλει!!! :)
    κεκτημενη ταχυτητα!!!

    RispondiElimina
  3. Bellissimo il post di Vita.
    L'ho letto tutto d'un fiato.
    Ho comprato quest'anno a Galaxidi la farina di carruba, vedrò di prepararci qualcosa di buono.
    A presto.

    RispondiElimina

Λόγου έλλειψης χρόνου ίσως δεν απαντήσουμε στα σχόλια σας. Να ξέρετε όμως ότι είναι πάντα καλοδεχούμενα και ότι πάντα τα διαβάζουμε. Ευχαριστούμε πάρα πολύ ! Per mancanza di tempo potremmo non rispondere ai vostri commenti. Dovete però sapere che i vostri commenti sono sempre benvenuti e che vengono letti sempre. Grazie mille !