Μέγαν εύρατο εν τοις κινδύνοις, σε υπέρμαχον η οικουμένη, αθλοφόρε τα έθνη τροπούμενον. Ως ουν Λυαίου καθείλες την δύναμιν, εν τω σταδίω θαρρύνας τον Νέστορα, ούτως Άγιε, μεγαλομάρτυς Δημήτριε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος (Απολυτίκιο Αγίου Δημητρίου)

27 maggio 2011

Ανακοίνωση


οικουμενικον Πατριαρχειον
Ιερα Μητροπολισ Ιταλιασ και Μελιτησ
Ελληνικη Ορθοδοξοσ Ενορια αγιου Δημητριου μεγαλομαρτυροσ

ΑνακοινωσΗ

            Η 29 Μαϊου θεωρείται για τον απανταχού της γης Ελληνισμό η αποφράς ημέρα του. Εκείνη την ημέρα του μακρινού 1453, η Βασιλείδα των Πόλεων Κωνσταντινούπολη, έπεφτε στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων. Εκείνη την ημέρα γράφονταν με κόκκινο μελάνι από αίμα, ο επίλογος μίας από τις σπουδαιότερες, μακροχρονιότερες και λαμπρότερες Αυτοκρατορίες που γνώρισε η ανθρώπινη Ιστορία, αυτής της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Μέσα από τον τραγικό εκείνο επίλογο θα ανοίξει μια άλλη σελίδα της ελληνικής και ευρωπαϊκής Ιστορίας. Για μεν την Ελλάδα έχουμε τις απαρχές του Νέου Ελληνισμού και για δε την Ευρώπη την λαμπρά Αναγέννησή της.
            Φέτος η ημερομηνία αυτή είναι ημέρα Κυριακή. Για το λόγο αυτό και μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας θα τελεσθεί μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών εκείνων που σαν εκείνη την ημέρα μέχρι τελευταίου υπεράσπισαν την ιδέα μιάς Αυτοκρατορίας, μιάς Πίστης και μιάς αξιοπρέπειας που θαύμασε ακόμη και ο κατακτητής και μαζί με αυτούς όλων εκείνων που μέσα στα χίλια χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας χάρισαν στην ανθρωπότητα την Πίστη, τον πολιτισμό, το ήθος και το έθος.
            Σήμερα η επέτειος αυτή, ως ανάμνηση γεγονότων, είναι ιδιαίτερα σημαντική ώστε ούτε η φιλτάτη μας Ελλάδα και πατρίδα μας αλλά ούτε και ο Ελληνισμός που δρα και κινείτε έξω από τα όρια της, να μη θρηνήσει άλλες «αλώσεις».

Μετά πολλών ευχών
Αρχιμανδρίτης
Διονύσιος Ηρ. Παπαβασιλειου

2 commenti:

  1. ... η φιλτάτη μας Ελλάδα και πατρίδα μας αλλά ούτε και ο Ελληνισμός που δρα και κινείτε έξω από τα όρια της, να μη θρηνήσει άλλες «αλώσεις»

    Αμήν

    RispondiElimina
  2. Από το στόμα σου και στου Θεού το αυτί

    RispondiElimina

Λόγου έλλειψης χρόνου ίσως δεν απαντήσουμε στα σχόλια σας. Να ξέρετε όμως ότι είναι πάντα καλοδεχούμενα και ότι πάντα τα διαβάζουμε. Ευχαριστούμε πάρα πολύ ! Per mancanza di tempo potremmo non rispondere ai vostri commenti. Dovete però sapere che i vostri commenti sono sempre benvenuti e che vengono letti sempre. Grazie mille !